To jedno z tradycyjnych ciast francuskich! Piecze się je odwrotnie niż standardowo – na dnie układa się owoce i przykrywa ciastem. Podobno powstało przez przypadek, ale nie ma wątpliwości, że zawdzięczamy je siostrom Tatin, prowadzącym restaurację Lamotte-Beuvron w Sologne.
W jednej wersji wydarzeń, podczas pieczenia klasycznej szarlotki, ciasto od spodu się przypaliło i chcąc uratować skarmelizowane jabłka, siostry nałożyły nowe ciasto na wierzch formy. W drugiej wersji wydarzeń ułożyły jabłka w formie, zapominając o wyłożeniu jej ciastem, co zrobiły na samym końcu.
Mój przepis zamiast jabłek ma gruszki. Uważam, że w obu wariantach ciasto smakuje niesamowicie!
Przepis na tartę tatin:
Do przygotowania ciasta:
- 200 g gotowego ciasta francuskiego
- około 12 gruszek
- 10 g roztopionego masła
- 1 łyżka cukru
Do przygotowania karmelu:
- 50 ml wody
- 100 g cukru
- 25 g masła
Potrzebna będzie forma na tartę lub inna okrągła.
Gotowe ciasto francuskie rozłóż na blacie – może zostać na sklepowym pergaminie. Przyłóż do niego formę na ciasto i wykrój okrąg o 2-3 cm większy niż brzeg formy. Uwaga! Jeżeli boki Twojej formy są równej średnicy, zadanie jest ułatwione. Jeżeli jednak masz formę, która od dołu rozszerza się ku brzegom, pamiętaj, żeby odrysować ją do góry nogami, ponieważ będzie przykrywać tym ciastem górę. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na 20-30 min.
Pokrój obrane gruszki na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Spokojnie będzie można dokroić jak zabraknie.
Teraz przygotuj sobie karmel: do rondelka/garnka wlej wodę, wsyp cukier tak, żeby równo rozłożył się w wodzie i odczekaj kilka minut. Następnie ustaw na średnim ogniu i NIE MIESZAJĄC podziwiaj jak cukier się rozpuszcza w syrop. To trochę zajmie, ale nie przegap momentu kiedy zmieni się w złoto-brązowy karmel. Wtedy dodaj masło i bardzo sprawnie mieszaj, i od razu wlej na dno swojej formy.
Zacznij układać gruszki w taki sposób, żeby były wierzchnimi częściami do dołu. Po prostu wyobraź sobie jak będą wyglądać kiedy odwrócisz swój wypiek do góry nogami. Układaj je ciasno, nie zapomnij o środku. Mniejszymi kawałkami owoców można uzupełnić przerwy – chodzi o to, żeby potem ciasto trzymało zwartą formę.
Po ułożeniu gruszek, polej je roztopionym masłem, posyp cukrem i wstaw do piekarnika na 190 stopni, na 30 minut.
Po 20 minutach pieczenia wyjmij ciasto francuskie z lodówki. Gdy owoce skończą się piec, przykryj je wyjętym wcześniej ciastem. Wystające brzegi postaraj się włożyć do środka formy. Piecz kolejne 30 minut (ta sama temperatura) aż ciasto będzie zarumienione.
Po upieczeniu nie wyjmuj z formy od razu. Odłóż na godzinę-dwie w chłodniejsze miejsce i dopiero potem obkrój brzegi i wyjmij ciasto poprzez przyłożenie talerza (trzymaj mocno oba naczynia) i szybki obrót o 180 stopni.
Bon appétit!